Linda på SR
RECEPT: Sol lotion
Till 100ml:
Oljefas:
20ml tiosol
1ml aprikoskärnolja
1g mangosmör
2g VE-fett
Vattenfas:
60ml vatten (gärna destilerat vatten)
3,5g MF-fett
0,5 xantangum
6droppar phenoxylglycerin konservering
Tredje fasen:
2g NFF komplex
3ml aleovera koncentrat
2ml E-vitamin
Vid 25grader:
15droppar eteriskolja ylang ylang
Gör så här:
1.Mät och väg ingredienserna till fettfasen och vattenfasen (xantangummet ska vispas med stavmixer i vattenfasen innan den uppvärms.)
2.Värm fettfasen i ett vattenbad tills allt har smält/blandat sig och temperaturen är 70-75°C
3.Värm vattenfasen till 70-75°C i en kastrull, som sedan skall rymma hela den färdiga crèmen
4. Tag ur skålen med fettfasen från vattenbadet
5. Vispa ned fettfasen i vattenfasen i en tunn stråle, d v s fettmolekylerna skall blandas in i vattnet och med hjälp av emulgeringsmedlet fångas upp och stanna kvar där. Detta kallas också "olja-i-vatten emulgering". De flesta moderna hudcrèmer är sådana emulgeringar, då vattendelen alltid är störst i dem.
6. Håll blandningen varm och vispa grundligt i ca 5 minuter, dessa minuter är mycket viktiga för slutresultatet och temperaturen skall hållas omkring 65-70°C under dessa 5 minuter.
7. Efter 5 minuter kan avkylningen börja – fortfarande under vispning. Avkylningen underlättas om skålen med din crème placeras i ett kallt vattenbad. Du skall inte vispa så hårt som du gör med grädde, utan håll dig i botten av skålen så att du inte vispar ner för mycket luft i crèmen.
8. Tillsätt tredje fasens ingredienser med början vid 45°C.
9. När temperaturen är runt 25°C tillsätts avslutningsvis de eteriska oljorna som sedan rörs in ordentligt i crèmen.
LYCKA TILL!